Επιμέλεια: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΙδιαίτερη σκορδαλιά που περιέχει και ψωμί, και πατάτα, και αμύγδαλο, ενώ νοστιμίζει με την προσθήκη κάππαρης και λιαστής ντομάτας.
Υλικά
Για 500 γρ
- 300 γρ. ψίχα από ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, μουσκεμένη σε νερό και καλά στυμμένη
- 30 γρ. λιαστές ντομάτες από βαζάκι, καλά στραγγισμένες
- 6 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 140 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ. κάππαρη, καλά ξεπλυμένη και στραγγισμένη
- χυμός από 1 λεμόνι
- 90 γρ. φιλέ αμυγδάλου
- 1 μέτρια πατάτα, κατά προτίμηση βιολογική, βρασμένη, ξεφλουδισμένη και λιωμένη καλά με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ
- αλατοπίπερο
Διαδικασία
Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ την ψίχα του ψωμιού, τις λιαστές ντομάτες και το σκόρδο, και τα δουλεύουμε μέχρι να γίνουν μια πυκνή κρέμα. Από το άνοιγμα ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, σε αργή ροή, χτυπώντας ασταμάτητα, και στο τέλος προσθέτουμε 1 - 2 κουτ. σούπας νερό.
Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε την κάππαρη, το χυμό λεμονιού και το αμύγδαλο, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα όσο το δυνατόν πιο λεία. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας και ανακατεύουμε καλά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τη σερβίρουμε με τηγανητά ψάρια ή με ψητό χταπόδι.