Ζουμερό κεμπάπ με 230 θερμίδες, απίστευτο και όμως light.
Υλικά
400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς με λιγότερο λίπος (π.χ. στρογγυλό ή τρανς)
100 γρ. αρνίσιος κιμάς από μπούτι
3 φέτες μαύρο ψωμί, μουσκεμένες και στυμμένες
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. αλάτι (ή κατά βούληση)
1/2 κ.γ. σουμάκ (ανατολίτικο μπαχαρικό με όξινη γεύση - σε μπαχαράδικα· εναλλακτικά, βάζουμε λίγο ξύσμα λεμονιού)
Γαρνιτούρα
12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 κ.γ. κύμινο, κοπανισμένο
1 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ολόκληρα
1 κ.γ. ολόκληρα φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή 1/2 κ.γ. ξερή αλατοπίπερο
Σος γιαουρτιού
200 γρ. light γιαούρτι της αρεσκείας μας
1/2 κ.γ. ξερός δυόσμος
1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κ.γ. ελαιόλαδο
Τύλιγμα
8 πίτες ολικής άλεσης για σουβλάκι ή μεσαίου μεγέθους αραβικές
8 κομμάτια λαδόκολλας, κομμένα κατά
5 εκ. μεγαλύτερα σε διάμετρο από το μέγεθος της πίτας
Μυστικά
Για καλύτερο αποτέλεσμα, βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το φτερό για περίπου 10 λεπτά. Είτε κάνουμε το ζύμωμα με το χέρι είτε στο μίξερ, αν θέλουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία, ρίχνουμε λίγο τριμμένο πάγο (περίπου 1/2 κούπα), που θα βοηθήσει να σπάσουν οι ίνες του κρέατος και να αφρατέψει το μείγμα
Διαδικασία
Σος γιαουρτιού + γαρνιτούρα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σος γιαουρτιού.
Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει (το γιαούρτι θα έχει γίνει πιο ρευστό από το ανακάτεμα).
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γαρνιτούρα. Την αφήνουμε στην άκρη.
Κεμπάπ
Για το κεμπάμ, βάζουμε το τριμμένο κρεμμύδι με τα ζουμιά του σε σουρωτήρι ή τουλπάνι και το στύβουμε καλά πάνω από ένα μεγάλο μπολ για να μαζέψουμε όλα τα υγρά του.
Πετάμε το τριμμένο κρεμμύδι.
Προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά του κρεμμυδιού όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα, περίπου 15 λεπτά, βρέχοντας πότε-πότε τα χέρια μας με κρύο νερό.
Οσο πιο πολύ ζυμώσουμε, τόσο πιο ζουμερά και αφράτα θα γίνουν τα κεμπάπ.
Στο τέλος το μείγμα πρέπει να είναι αφράτο και ενιαίο, να μη διακρίνονται «γρομπαλάκια» κιμά.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 8 μπάλες και με τα δάχτυλα πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο γκριλ για 3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Στη συνέχεια, ακουμπάμε και τις πίτες πάνω στα κεμπάπ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 - 3 λεπτά.
Τύλιγμα (αν θέλουμε)
Φτιάχνουμε 8 τυλιχτά κεμπάπ ως εξής: Βάζουμε στο ένα χέρι ένα κομμάτι λαδόκολλα και ακουμπάμε πάνω μία πίτα.
Αν καιγόμαστε, βυθίζουμε από πριν το χέρι μας μέσα σε νερό με λίγο πάγο.
Πάνω στην πίτα βάζουμε 1 κεμπάπ, 1 - 2 κ.σ. από τη γαρνιτούρα και λίγη σάλτσα γιαουρτιού, κλείνουμε τη χούφτα, τυλίγουμε με τη λαδόκολλα και κλείνουμε από κάτω.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.