Λιβανέζικα ζουμερά κεμπάπ αρωματισμένα με ανατολίτικα μπαχαρικά, συνοδευόμενα από σαλάτα και δροσερό ντίπ γιαουρτιού, ένα ολοκληρωμένο και γευστικό γεύμα.
Υλικά
400 γρ. μοσχαρίσια ελιά, περασμένη μία φορά από τη μηχανή του κιμά
600 γρ. αρνίσια σπάλα, περασμένη μία φορά από τη μηχανή του κιμά
1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού μείγμα από τριμμένο μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και τζίντζερ
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τη σαλάτα
10-15 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
χυμός και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ντιπ γιαουρτιού
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
60 γρ. ταχίνι
1 1⁄2 κουτ. σούπας νερό
1 1⁄2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
αλάτι, καυτερό κοκκινοπίπερο
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά για 20 λεπτά, βρέχοντας κάθε τόσο με κρύο νερό τα χέρια μας.
Λαδώνουμε ελαφρώς τις παλάμες μας και πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα κεμπάπ, με πάχος περίπου 2 εκ. και μήκος περίπου 12 εκ.
Αν θέλουμε, τα περνάμε σε καλαμάκια, για να τα γυρίζουμε ευκολότερα.
Λαδώνουμε πολύ καλά τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην ψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ.
Σε χαμηλότερη θέση βάζουμε ένα μεγάλο ταψί με λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα περιττά λίπη και να μη λερωθεί ο φούρνος.
Βάζουμε στη σχάρα τα κεμπάπ και ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Εναλλακτικά, βάζουμε τα κεμπάπ σε χαμηλό ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 7-8 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 100°C, καλύπτουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 6 λεπτά.
Έτσι επιστρέφουν οι υδρατμοί στο κρέας, το οποίο «ξεκουράζεται» και γίνεται ζουμερό.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα.
Σε άλλο μπολάκι ανακατεύουμε το ταχίνι με το νερό και τον χυμό λεμονιού για να αραιώσει.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ντιπ και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε τα κεμπάπ με τη σαλάτα και το ντιπ.