Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο καραμελωμένο χοιρινό έχει σχετικά γλυκιά γεύση και συνδυάζεται πολύ καλά με ρύζι γιασεμί ή κολλώδες ρύζι στον ατμό και με κάποια σαλάτα με έντονη γεύση, όπως σαλάτα με άγουρη παπάγια. Το καραμελωμένο χοιρινό διατηρείται για λίγες μέρες στο ψυγείο και μπορεί να μαγειρευτεί, για ένα τραπέζι, από την προηγούμενη μέρα.
Υλικά
- λάδι για τηγάνισµα
- 3 κρεµµύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
- 6 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1.200 γρ. χοιρινή σπάλα (ψαχνό), σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιού)
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα, – αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)ω
- 1/2 κουτ. γλυκού τριµµένο λευκό πιπέρι
Διαδικασία
Γεµίζουµε µια βαθιά κατσαρόλα ή ένα γουόκ µε λάδι σε ύψος 5 εκ., το ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά και τηγανίζουµε τις φέτες κρεµµυδιών για 6-7 λεπτά, µέχρι να χρυσίσουν έντονα. Προσέχουµε να µη µας καούν. Τα αφαιρούµε από το γουόκ µε µια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί.
Στραγγίζουµε το λάδι από την κατσαρόλα ή το γουόκ, αφήνοντας 2 κουταλιές της σούπας στο σκεύος. Σοτάρουµε το σκόρδο, ανακατεύο-ντας συνεχώς για 1-2 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά, προσθέτουµε το χοιρινό και σοτάρουµε για 5-6 λεπτά ακόµα. Προσθέτουµε τη σάλτσα στρειδιού, τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη και το τριµµένο πιπέρι, και συνεχίζουµε το µαγείρεµα για περίπου 5-8 λεπτά ή έως ότου εξατµιστεί όλο το υγρό, σχηµατιστεί µια πηχτή σάλτσα και γίνει το κρέας.
Μεταφέρουµε το χοιρινό σε µια πιατέλα και πασπαλίζουµε µε τα τραγανά κρεµµύδια.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.