Μαγειρεύοντας... σαλάτες με τις ολόγλυκες μελιτζάνες του Οκτώβρη στον νέο Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή με την Καθημερινή.
Υλικά
- 4 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες
Για τη σαλάτα
- 3 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
- χυμός και ξύσμα από 1-2 λάιμ
- 3 κουτ. σούπας φρέσκος βασιλικός, χοντροκομμένος
- 20 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
- 20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 30 ml μίριν (γλυκό, γιαπωνέζικο κρασί από ρύζι με περίπου 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ – αν δεν βρούμε, αντικαθιστούμε με λευκό, γλυκό κρασί)
- 30 ml σάλτσα σόγιας
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία. Τρυπάμε τις μελιτζάνες με μαχαίρι σε μερικά σημεία για να μη σκάσουν καθώς τις ψήνουμε. Βάζουμε τις μελιτζάνες κατευθείαν πάνω στη σχάρα ή σε ένα ταψάκι στο ψηλότερο ράφι του φούρνου.
Περιμένουμε να καεί η μία πλευρά και τότε τις γυρίζουμε. Οι μελιτζάνες είναι έτοιμες σε 8-10 λεπτά. Η φλούδα τους πρέπει να είναι μαύρη, καμένη, ενώ το εσωτερικό μαλακό. Τις τρυπάμε με ένα καλαμάκι για να δούμε αν έχουν μαλακώσει. Μόλις ψηθούν, τις ρίχνουμε σε κρύο νερό και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για 10 λεπτά να κρυώσουν λίγο.
Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, κρατώντας τες από το κοτσάνι. Βάζουμε την κάθε μελιτζάνα (όπως είναι ολόκληρη, με το κοτσάνι) σε ένα βαθύ πιάτο, αλατοπιπερώνουμε, μοιράζουμε τα πόλοιπα υλικά και σερβίρουμε.
* Η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου προτείνει, για περισσότερο καπνιστή γεύση, να ψήσουμε τις μελιτζάνες στο γκαζάκι του σπιτιού μας. Ανάβουμε το γκαζάκι και κρατάμε τη μελιτζάνα ακριβώς πάνω από τη φλόγα, γυρνώντας την τακτικά, ώστε η φλούδα να καψαλιστεί και να μαυρίσει ομοιόμορφα. Για να μην καούμε, χρησιμοποιούμε μια μεγάλη πιρούνα ή λαβίδα. Θα χρειαστούμε περίπου 8-10 λεπτά για την κάθε μελιτζάνα, ανάλογα και με το μέγεθός της.