Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜερακλίδικη πίτα με γέμιση το... κλασικό πηλιορείτικο φαγητό!
Υλικά
- 250 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 3 - 4 λουκάνικα Βολιώτικα (ή όποια προτιμάτε)
- 7 - 8 πιπεριές κέρατα, πράσινες και Φλωρίνης
- 1 κρεμμύδι, σε ψιλά φετάκια
- 2 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε κυβάκια
- 4 μεγάλες ντομάτες, χωρίς τα σπόρια, ή 8 ντοματάκια από κονσέρβα, πολτοποιημένα
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 1 - 2 σπετζάκια (καυτερές κόκκινες πιπερίτσες) ή όσα αντέχετε
- αλάτι, πιπέρι
- 10 φέτες εκλεκτό κασέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά. Μετά τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με μια πετσέτα πιέζοντάς τες για να στεγνώσουν καλά. Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρούτσικες φέτες. Αφαιρούμε τα σπόρια από τις πιπεριές και τις κόβουμε σε 2 - 3 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους. Βάζουμε το λάδι (κρατάμε 2 κουταλιές για το φύλλο) σε βαθύ τηγάνι και όταν ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε τα λουκάνικα, τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι για 5 - 6 λεπτά. Προσθέτουμε τα σπετζάκια (τις καυτερές πιπερίτσες) και τις πιπεριές, τα ανακατεύουμε 1 - 2 φορές και προσθέτουμε την ντομάτα. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μισοσκεπασμένο μέχρι να μελώσει για 15 λεπτά περίπου. Το αλάτι με προσοχή και το πιπέρι όσο μας αρέσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ. Τραβάμε τις ίνες του κανταϊφιού να ξεχωρίσουν και να γίνουν αφράτες. Τις στρώνουμε στο πυρέξ και τις ραντίζουμε με τις 2 κουταλιές λάδι που κρατήσαμε. Απλώνουμε από πάνω το μαγειρεμένο σπετζοφάι και σκεπάζουμε με τις φέτες τυριού. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.