Συνταγή: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 250 γρ. (1 κουτί) κανελόνια
- 1 κιλό φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα (λευκά, πορτομπέλο, πλευρώτους), χωρίς κοτσάνια, σε φετάκια
- 50 γρ. ξερά πορτσίνι, μουλιασμένα σε 80 ml μπράντι ή κρασί
- 2 μέτρια κρεμμύδια, σε καρέ 200 γρ.
- κατσικίσιο τυρί της αρεσκείας μας (προτιμότερο μαλακό, π.χ. σεβρ) ή μαλακή φέτα, χοντροθρυμματισμένα (μπορούμε να βάλουμε και σκληρή, απλώς δεν θα λιώσει)
- 500 ml φρέσκο γάλα
- 400 ml σπιτικός ζωμός κότας, ζεστός ή νερό
- 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 50 γρ. ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, θρυμματισμένο σε χοντρά ψίχουλα
- 80 ml μπράντι
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος ή λάδι
- 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- κοπανισμένο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να αφρίζει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τα πορτσίνι μαζί με το μπράντι και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλατοπίπερο, το θυμάρι και το κατσικίσιο τυρί, τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τα κανελόνια ακριβώς.
Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα μανιταριών (με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού ή απλώς βυθίζοντας το ζυμαρικό στη γέμιση και από τις δύο πλευρές) και τα βάζουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το ζωμό, το ψωμί, τη γραβιέρα και περιχύνουμε τα κανελόνια. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά και να απορροφήσουν τα υγρά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.