Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Από το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.
Υλικά
- 1 κιλό μανιτάρια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 2 κιλά αγκινάρες, καθαρισμένες, κομμένες στα 2 και βουτηγμένες σε νερό με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν
- 3 κιλά κρεμμύδια, ξερά, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 300 ml ελαιόλαδο
- 1 λίτρο κρασί λευκό
- 4-5 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 6-7 λεπτά, μέχρι να φύγουν τα υγρά τους και να μαραθούν. Σβήνουμε με τη μισή ποσότητα κρασιού και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε άλλο 1 φλιτζάνι από το υπόλοιπο κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο κρασί. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα όλα τα στέρεα υλικά από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε στη σάλτσα του φαγητού το αλεύρι, το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός και αδειάζουμε ξανά τα υλικά στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ελαφρώς και σερβίρουμε.
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβίων Ηρακλείου