Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚαλαμαράκια στο τηγάνι με μια ποικιλία βοτάνων σβησμένα σε λευκό κρασί. Μια εύκολη συνταγή με θαλασσινά που θα λατρέψετε.
Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
150 ml (1 κρασοπότηρο) λευκό ξηρό κρασί
από 2 κλαδάκια δεντρολίβανο, φασκόμηλο, εστραγκόν, θυμάρι, μαντζουράνα (τα φύλλα), όλα ψιλοκομμένα ή, όποια δεν βρούμε, ξερά σε μικρότερη ποσότητα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 λιαστές ντομάτες από βαζάκι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
χυμός από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζ. τσαγιού καυτό νερό (αν χρειαστεί)
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε καλαμαράκια με βότανα πρώτα κόβουμε τα καλαμαράκια σε μικρά κομμάτια (για να μαγειρευτούν γρήγορα) ή σε ροδέλες. Αφήνουμε τα πλοκάμια ολόκληρα.
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα σβήνουμε με το κρασί και, πριν εξατμιστεί, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα βότανα, πιπέρι και τις λιαστές ντομάτες.
Μαγειρεύουμε για 25 - 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά και, όταν στεγνώσει το φαγητό, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και το αποσύρουμε.
Αν τα καλαμαράκια δεν έχουν βράσει, προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού καυτό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να στεγνώσουν.
Το αλάτι πρέπει να το ελέγξουμε, γιατί τα καλαμαράκια, όταν είναι φρέσκα, δεν χρειάζονται αλάτι.