Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνας πολύ ωραίος μεζές για την παρέα, που ταιριάζει πολύ με τσίπουρο και ούζο. Μπορείτε να το σερβίρεται και σαν κυρίως πιάτο σε ένα τραπέζι αν δεν τα κόψετε σε φέτες.
Υλικά
6-8 καλαμάρια μεσαίου μεγέθους
80 ml ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 μέτριο καρότο, ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
150 γρ. πλιγούρι
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
1/2 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 3-4 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος δυόσμος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε καλαμαράκια γεμιστά με ουζάτο πλιγούρι, κουκουνάρι και σταφίδες, ξεκινάμε από τα καλαμάρια. Ξεχωρίζουμε τα κεφάλια από τους κορμούς τους και αφαιρούμε τα μάτια και το σκληρό «δόντι» στο εσωτερικό της βάσης των πλοκαμιών. Ψιλοκόβουμε τα κεφάλια και αφήνουμε ολόκληρους τους κορμούς.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια, ανακατεύοντας, μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα αποβάλουν.
Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το κολοκυθάκι. Σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το πλιγούρι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και 150 ml νερό.
Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και γεμίζουμε τους κορμούς των καλαμαριών, όχι πολύ σφιχτά για να μη σκάσουν στο μαγείρεμα, φτάνοντας μέχρι 0,5 εκ. από το άνοιγμα. Στερεώνουμε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμάρια για 4-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα μεταφέρουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα κόβουμε σε φέτες. Μοιράζουμε τις φέτες σε περίπου 15 μικρά πιατάκια.