Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το κάρι έχει πολλά χαρακτηριστικά της κουζίνας της νότιας Ταϊλάνδης. Αν και είναι σχετικά καυτερό, κυριαρχούν οι γλυκές γεύσεις και τα μπαχαρικά. Ο ταμάρινδος του προσδίδει επίσης οξύτητα, ενώ είναι ένα από τα λίγα ταϊλανδικά πιάτα που περιέχει πατάτες και φιστίκια.
Υλικά
- 2 ξυλάκια κανέλας, σπασµένα στη µέση
- 10 σπόροι κάρδαµου
- 5 καρφιά γαρίφαλο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας πάστα κάρι massaman*
- 800 γρ. µοσχαρίσια λάπα ή µοσχαρίσιο κιλότο, σε κύβους 5 εκ.
- 400 ml γάλα καρύδας*
- 250 ml ζωµός βοδινού ή νερό
- 2-3 πατάτες, κοµµένες κυδωνάτες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 2 εκ., χοντροτριµµένο
- 3 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα – αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 120 γρ. αλατισµένα φιστίκια πίνατς, καβουρδισµένα για 1-2 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία
- 3 κουτ. σούπας πουρές ταµάρινδου (µόνο σε µαγαζιά µε έθνικ προϊόντα – αντικαθιστούµε µε 4 κουτ. σούπας χυµό από λάιµ στον οποίο έχουµε διαλύσει 1 κουτ. σούπας ζάχαρη, µε διαφορετικό αποτέλεσµα)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Σε µια κατσαρόλα ή σε ένα γουόκ ξεροτηγανίζουµε την κανέλα, το κάρδαµο και το γαρίφαλο σε χαµηλή φωτιά. Ανακατεύουµε όλα τα υλικά για 2-3 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Τα βγάζουµε από το σκεύος.
Ζεσταίνουµε το λάδι στην ίδια κατσαρόλα ή στο ίδιο γουόκ και σοτάρουµε την πάστα κάρι massaman σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά ή µέχρι να βγάλει τα αρώµατά της.
Προσθέτουµε το µοσχάρι στο σκεύος και ανακατεύουµε για 5 λεπτά. Προσθέτουµε το γάλα καρύδας, τον ζωµό, τις πατάτες, το τζίντζερ, τη σάλτσα ψαριού, τη ζάχαρη από φοίνικα, τα 3/4 από τα καβουρδισµένα φιστίκια, τον πουρέ ταµάρινδου και τα ξεροτηγανισµένα µπαχαρικά, δεµένα σε τουλπάνι. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 50-60 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει το κρέας και να µαγειρευτούν οι πατάτες. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε αν χρειάζεται. Αφαιρούµε και πετάµε το τουλπάνι µε τα µπαχαρικά, µεταφέρουµε σε ένα µπολ σερβιρίσµατος και γαρνίρουµε µε τα υπόλοιπα καβουρδισµένα φιστίκια. Συνοδεύουµε µε απλό ρύζι.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.