Δύο κλασικά ισπανικά υλικά συνδυάζονται σε αυτήν τη συνταγή: οι μικρές κόκκινες πιπεριές, υλικό που συναντάμε σε όλα τα tapas bars και ο παστός μπακαλιάρος.
Υλικά
8 μακρόστενες κόκκινες πιπεριές (τ. Φλωρίνης), όχι πολύ μεγάλες
400 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, χωρίς το δέρμα, ξαλμυρισμένο
2 φύλλα δάφνης
1/2 μάτσο άνηθος (ψιλοκόβουμε τα φύλλα και ολόκληρα τα κοτσάνια)
1 μεγάλη μαραθόριζα, τριμμένη
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
80 ml ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
4 - 5 κόκκοι πιπεριού, ολόκληροι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
Για ευκολία στο γέμισμα, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες πιπεριές, τύπου Φλωρίνης.
Διαδικασία
Για τις ισπανικές πιπεριές με παστό μπακαλιάρο και φινόκιο, σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο νερό, τη δάφνη, τα πιπέρια, τα κοτσάνια από τον άνηθο και τον μπακαλιάρο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ψάρι.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ψιλοκόβουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τη μαραθόριζα για περίπου 5 λεπτά.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, τα φύλλα άνηθου, τον μπακαλιάρο, λίγο αλάτι (γιατί ο μπακαλιάρος, παρόλο που τον ξαλμυρίσαμε, είναι αρκετά αλμυρός), πιπέρι και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το μέρος με το κοτσάνι από τις πιπεριές και τις καθαρίζουμε εσωτερικά από σπόρια και ίνες. Κρατάμε τα «καπάκια» στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις πιπεριές ακριβώς.
Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα και κλείνουμε με το καπάκι.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.