Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Jessica Morfis
Αποθήκευση για αργότεραΠασπαλίζουμε με βασιλικό ή μαϊντανό και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι, σπάλα, σε κύβους περίπου 4 εκ.
- 4 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες κατά μήκος σε μακριές φέτες πάχους 0,5 εκ.
- 4 μεγάλες ντομάτες (τις 2 τις τρίβουμε και τις άλλες 2 τις κόβουμε σε φέτες)
- 3 πιπεριές κέρατο ή 2 Φλωρίνης, κομμένες σε φαρδιές λωρίδες
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- φρεσκοτριμμένο ψιλοκομμένος βασιλικός ή μαϊντανός
Διαδικασία
Αλατίζουμε τις μελιτζάνες. Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το κρέας για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε την τριφτή ντομάτα, 500 ml νερό, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και κρατάμε τη σάλτσα στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Σε ένα πιάτο απλώνουμε 1 φέτα μελιτζάνα και τυλίγουμε μέσα 1 κομμάτι κρέας. Στο σημείο που κλείνουμε το ρολάκι βάζουμε 1 φέτα ντομάτα και 1 κομμάτι πιπεριά και τα καρφώνουμε με μια οδοντογλυφίδα, έτσι ώστε να διαπερνάμε όλες τις στρώσεις μέχρι και το κρέας (για να μην ξετυλιχθεί το ρολό). Βάζουμε το ρολάκι σε ένα βαθύ ταψί. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και να μελώσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε με βασιλικό ή μαϊντανό και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.
Στο ποτήρι μας ένα εκλεκτό κόκκινο: Λημνιώνα, Ξινόμαυρο, Κοτσιφάλι, Syrah.