Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠετυχαίνουμε τα ινδικά αρώματα με το μείγμα μπαχαρικών «γκαράμ μασαλά».
Υλικά
1400 ml (7 φλιτζ. τσαγιού) νερό
1 φλιτζ. τσαγιού φακές κόκκινες, ξεπλυμένες
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι, ξεπλυμένο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλου, από στήθος ή μπούτι, κομμένο σε μικρές μπουκιές
2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
1 κοφτό κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι (ή λιγότερο, ανάλογα με τα γούστα μας)
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) νερό
200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) γάλα
120 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
αλάτι
Για τη σάλτσα
50 ml (5 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
χυμός από 1/2 λεμόνι
2 κοφτές κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών «γκαράμ μασαλά» (στα μπαχαράδικα)
3/4 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα
3 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
Διαδικασία
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 7 φλιτζ. νερό και το ρύζι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε.
Προσθέτουμε τις κόκκινες φακές, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
Μόλις το ρύζι απορροφήσει το νερό και σχηματιστούν μικρές τρύπες στην επιφάνειά του, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
Το αφήνουμε κατά μέρος, μέχρι να κρυώσει το μείγμα ρυζιού - φακής.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαραθούν αλλά όχι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε το κομμένο κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι τα κομμάτια του να αλλάξουν χρώμα και να αρχίσουν να ροδίζουν.
Προσθέτουμε την πάπρικα, το τσίλι, το τζίντζερ και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι τα μπαχαρικά να σκορπίσουν το άρωμά τους.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε τα υλικά για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια του κοτόπουλου και να απορροφήσουν το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει αρκετά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το γιαούρτι και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε κατά μέρος.
Για τη σάλτσα
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού σε μέτρια φωτιά, για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε το μείγμα «γκαράμ μασαλά», τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
Σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά, μέχρι τα μπαχαρικά να σκορπίσουν καλά το άρωμά τους και να μαλακώσουν οι σταφίδες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε εκεί το μισό μείγμα από φακές και ρύζι. Σκεπάζουμε με το μισό μείγμα κοτόπουλου, μαζί με αρκετό από το μείγμα γιαουρτιού, και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα από φακές και ρύζι.
Τελειώνουμε με μια στρώση κοτόπουλο - γιαούρτι. Σκορπίζουμε πάνω στο φαγητό τη σάλτσα, βάζοντας, αν θέλουμε, μερικά αμύγδαλα και σταφίδες γύρω - γύρω στο ταψί, για διακόσμηση. Σκεπάζουμε το ταψί με δύο φύλλα λαδόκολλας και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 20 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό.