Το δημοφιλές θαλασσινό γίνεται από κεφτές μέχρι τυλιχτό σουβλάκι στο τεύχος Ιουλίου που κυκλοφορεί την Κυριακή 10/07.
Υλικά
- 1 κιλό γαρίδες μεγάλες (Νο 2 - Νο 3), καθαρισμένες από τα κεφάλια, τα κελύφη και το εντεράκι· κρατάμε μόνο την ουρά
- 1 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα μαϊντανού ή κόλιανδρου (για το σερβίρισμα)
Για τη μαρινάδα
- 60 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
- 60 γρ. γιαούρτι πρόβειο 1 μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με το γούστο μας και τις αντοχές μας στα καυτερά)
- 20 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1/2 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού γκάραμ μασάλα (ινδικό μείγμα μπαχαρικών που βρίσκουμε στα μπαχαράδικα· τελευταία έχουμε βρει και σε σούπερ μάρκετ, συσκευασμένο σε βαζάκι από μεγάλες εταιρείες μπαχαρικών)
- 1/3 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις ανακατεύουμε απαλά ώστε να καλυφθούν καλά από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να αρωματιστούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
Βγάζουμε τις γαρίδες από τη μαρινάδα και τις περνάμε σε καλαμάκι για σουβλάκι, βάζοντας 2 - 3 σε κάθε καλαμάκι. Τις απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε στο ψηλότερο ράφι του φούρνου, ακριβώς κάτω από το γκριλ, για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Πασπαλίζουμε τα σουβλάκια γαρίδας με τα φύλλα μαϊντανού ή κόλιανδρου και σερβίρουμε.