Aρωματικά και πικάντικα, τα κεμπάπ είναι εύκολο να τα ετοιμάσουμε στο σπίτι και να σπάσουμε λίγο την καθημερινή ρουτίνα. Αν έχουμε και ψησταριά, μπορούμε να τα ψήσουμε εκεί σε δυνατή θράκα, αλλιώς θα γίνουν ωραιότατα και στο γκριλ του φούρνου μας.
Υλικά
- 1 κιλό κιμάς αρνίσιος
- 300 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
- 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη ραΐτα (ινδικό τζατζίκι)
- 240 γρ. γιαούρτι πρόβειο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 50 γρ. αγγούρι, ψιλοκομμένο
- αλάτι
Διαδικασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ραΐτα σε μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ μαζί με το λάδι του. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεμπάπ και τα πλάθουμε πολύ καλά, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ και λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου. Πλάθουμε 8 μεγάλα, μακρουλά κεμπάπ γύρω από 8 καλαμάκια. Τα σφίγγουμε καλά με την παλάμη μας, ώστε να σταθεροποιηθούν γύρω από τα καλαμάκια. Τα βάζουμε στη σχάρα ακριβώς κάτω από το γκριλ και από κάτω βάζουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν εκεί τα λίπη και να μη λερώσουμε τον φούρνο μας. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα. Σερβίρουμε τα κεμπάπ με τη ραΐτα, πίτες για σουβλάκια ή κυπριακές πίτες και ντοματοσαλάτα με δυόσμο.