Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Jessica Morfis
Αποθήκευση για αργότεραΟ φούρνος δίνει ξεχωριστή γεύση, το ίδιο και οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης αλλά και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά με τα οποία πασπαλίσαμε το φαγητό λίγο πριν από το σερβίρισμα.
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 2 μέτρια κλωνάρια σέλινο, με τα φύλλα τους, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 500 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη (ή φρέσκια ντομάτα στην εποχή της)
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 πιπεριές Φλωρίνης, από βάζο, στραγγισμένες, κομμένες σε μέτρια καρέ (ή 2 μέτριες φρέσκες, στην εποχή τους)
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπούκοβο σε σκόνη (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα μας στα καυτερά)
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- αλάτι
- 150 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, χωρίς να λιώσουν. Σουρώνουμε τα φασόλια και κρατάμε το νερό όπου έβρασαν.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλινο, το σκόρδο και τα καρότα για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό και προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, τη δάφνη, αλάτι και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C.
Σε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί ρίχνουμε τα φασόλια, τη σάλτσα με τα λαχανικά, τις πιπεριές Φλωρίνης (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες, τις σοτάρουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά) και το νερό που κρατήσαμε. Το νερό πρέπει να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 3-4 εκ. Αν είναι λιγότερο, προσθέτουμε ζεστό νερό. Κλείνουμε με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιούμε ταψί) και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.