Εμείς αυτή τη σαλάτα, που έχει αρκετές παραλλαγές, τη λέμε ρώσικη, στη Ρωσία όμως -και όχι μόνο- λέγεται Olivier, από τον Βέλγο σεφ Λουσιέν Ολιβιέ, που την πρωτοέφτιαξε στη Μόσχα το 1860.
Υλικά
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες
4 μέτρια καρότα, καθαρισμένα
200 γρ. παντζάρια (βολβοί)
200 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
1/2 φλιτζ. τσαγιού αγγουράκια τουρσί, στραγγισμένα και κομμένα σε κυβάκια
1/3 φλιτζ. τσαγιού κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
400 γρ. χοιρινό βραστό ζαμπόν από μπούτι, κομμένο σε κυβάκια του 1 εκ.
1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
4-5 σφιχτοβρασμένα αυγά
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού μαγιονέζα σπιτική
χυμός από 1/2 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για την ρώσικη σαλάτα ξεκινάμε και βράζουμε τις πατάτες μαζί με τα καρότα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στα τελευταία 5 λεπτά ρίχνουμε και τον αρακά.
Τα στραγγίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρά καρέ του 1 εκ.
Τα ρίχνουμε σε μεγάλη σαλατιέρα.
Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα παντζάρια για 30 λεπτά, τα στραγγίζουμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε κι αυτά σε μικρά καρέ του 1 εκ.
Τα ρίχνουμε στο μπολ, προσθέτουμε τον αρακά, τα αγγουράκια τουρσί, την κάππαρη, τα κρεμμυδάκια, το ζαμπόν, τον άνηθο και τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά, αλλά με απαλές κινήσεις, για να μην τα λιώσουμε.
Ανακατεύουμε καλά τη μαγιονέζα με τη σκόνη μουστάρδας και τον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα η μαγιονέζα.
Διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.