Κείμενο: Γαστρονόμος
Τις Λαμπροκουλούρες συνήθως τις πλάθουν με τρύπα στη μέση. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να βάλετε στη μέση του ταψιού μια άδεια κονσέρβα τυλιγμένη με λαδόχαρτο, το οποίο αλείφετε με λάδι. Ετσι, όταν φουσκώσει το ψωμί, δεν θα κλείσει το άνοιγμα στο κέντρο. Μπορείτε, επίσης, να διακοσμήσετε την κουλούρα με τέσσερα κόκκινα αυγά. Θα κάνετε μια εγκοπή με το ψαλίδι στην περιφέρεια της κουλούρας, θα βάλετε το αυγό και θα το κυκλώσετε με ένα κορδονάκι από το ζυμάρι, για να μείνει στη θέση του.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι κίτρινο (σκληρό)
- 3 κουτ. γλυκού στεγνή μαγιά
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (περίπου 200 γρ.)
- 1/2 ποτήρι νερού χλιαρό γάλα
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 βανίλια
- ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 4 - 5 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
Διαδικασία
Βάζουμε το αλεύρι στη λεκάνη του ζυμώματος, το ανακατεύουμε με τη μαγιά και το αλάτι και φτιάχνουμε στη μέση μια λακκούβα. Ρίχνουμε εκεί όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, και αρχίζουμε να τα ανακατεύουμε. Αν χρειάζεται υγρό, θα προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό (όσο πάρει η ζύμη). Οι γροθιές πρέπει να εισχωρούν εύκολα στη ζύμη όταν ζυμώνουμε. Αν όχι, χρειάζεται νερό.
Οταν η ζύμη γίνει λεία και ελαστική, προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα. Σκεπάζουμε ζεστά τη ζύμη για 20 λεπτά να «ηρεμήσει» και την πλάθουμε μπάλα. Την πιέζουμε λίγο με την παλάμη να γίνει κάπως επίπεδη και κάνουμε στο κέντρο μια τρύπα, την οποία διευρύνουμε όσο μπορούμε. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ταψί (διαμέτρου 30 - 32 εκ.) και την τυλιγμένη κονσέρβα στο κέντρο. Σκεπάζουμε το ταψί και περιμένουμε μέχρι να «ανέβει» η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο. (Η ζύμη πρέπει να βρίσκεται σε ζεστό περιβάλλον για να φουσκώσει. Ανάλογα με τη θερμοκρασία της ημέρας και του χώρου, θα χρειαστεί από 20 έως 40 λεπτά.)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Οταν φουσκώσει η ζύμη, τρυπάμε εδώ κι εκεί την επιφάνεια με ένα ξύλο από σουβλάκι και ψήνουμε την κουλούρα περίπου 50 λεπτά. Οταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσει.