Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΒιεννέζικη συνταγή για νόστιμη σούπα με ζωμό από μοσχάρι. Αντί να φτιάξουμε μόνοι μας τα κνέντελ (ζυμαρικά από σιμιγδάλι) μπορούμε να βάλουμε γεμιστό ραβιόλι.
Μυρσίνη Λαμπράκη Γιώργος Ψυχάκης
Υλικά
600 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (από μπούτι)
500 γρ. κόκαλα μόσχου καλά πλυμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξηρό
2 - 3 μέτρια καρότα (κατά προτίμηση βιολογικά)
1 σελινόριζα ή 10 - 15 κοτσανάκια μαϊντανού
2 πράσα μόνο το λευκό μέρος
1/2 κουτ. γλυκού κόκκοι μαύρο πιπέρι
αλάτι
Για τα ζυμαρικά (κνέντελ)
80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
40 γρ. βούτυρο μαλακό
1 αυγό (κατά προτίμηση βιολογικό)
ελάχιστο μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
Μυστικά
* Αντί να φτιάξουμε μόνοι μας τα κνέντελ μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε γεμιστό ραβιόλι.
Διαδικασία
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα 3,5 λίτρα νερό να βράσει κι ενώ είναι ακόμα κρύο ρίχνουμε τα κόκαλα του μόσχου.
Καθώς αρχίζει να βράζει ο ζωμός, καθαρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας, το κρεμμύδι, τα καρότα, τη σελινόριζα ή τον μαϊντανό, τα πράσα και το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2½ ώρες.
Αφού βράσουν όλα πολύ καλά, με μια τρυπητή κουτάλα τραβάμε το κρέας, τα κόκαλα (τα οποία και πετάμε), τα λαχανικά, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και σουρώνουμε καλά το ζωμό.
Μετά τον βάζουμε να ξαναβράσει σε σιγανή φωτιά, ενώ φτιάχνουμε τα knodel.
Ζυμαρικά (κνέντελ)
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι με το βούτυρο, το αυγό, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και ζυμώνουμε το μείγμα απαλά.
Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το ζυμάρι και το πλάθουμε είτε σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια είτε σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τα ρίχνουμε μέσα στο ζωμό που βράζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε το ζωμό μαζί με τα ζυμαρικά και σε μια πιατέλα το κρέας με τα λαχανικά.