Ζυμαρικά με ρικότα και σέσκουλα, στην Apulia αλλά και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας μαγειρεύουν αυτή την ελαφριά χόρτινη μακαρονάδα.
Υλικά
500 γρ. ορικιέτι (μικρόσχημα ζυμαρικά σαν μικρά αυτάκια) ή φαρφάλες ή κοχυλάκια
1 μεγάλο μάτσο σέσκουλα ή 2 μικρά μάτσα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένα
120 γρ. φρέσκια ρικότα (ιταλικό φρέσκο μαλακό τυρί, που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
70 γρ. πεκορίνο ή παρμεζάνα, τριμμένη
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Παράλληλα, σε μια άλλη φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σέσκουλα με αλατοπίπερο για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Σε μια άλλη φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τη ρικότα, το πιπέρι καγιέν, το μοσχοκάρυδο και νερό από τα μακαρόνια (περίπου 1 κουτ. της σούπας) και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα, χωρίς να τα στραγγίξουμε, με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα τυριού.
Αδειάζουμε και τα σέσκουλα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά.
Σκορπίζουμε το πεκορίνο ή την παρμεζάνα, επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε τα ζυμαρικά με ρικότα και σέσκουλα.