Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Αποθήκευση για αργότεραΟ ορισμός του comfort food για τον χειμώνα, ένα πιάτο της φιλοσοφίας «όσο λιγότερα (αλλά ποιοτικά) υλικά, τόσο το καλύτερο». Το πιάτο φτιάχνεται και με προβατίνα. Παραδοσιακά ετοιμάζεται με το λεγόμενο «καραγκούνικο πλιγούρι», δηλαδή πλιγούρι σπασμένο. Μπορούμε να το φτιάξουμε με οποιοδήποτε χοντρό πλιγούρι. Η συνταγή είναι από τα Άγραφα, της κας ΞΕΝΙΑΣ ΨΗΦΗ.
Υλικά
1.500 γρ. μπροστινό από ζυγούρι (δηλαδή αρνάκι άνω του 1 έτους με βάρος έως 20 κιλά), με το κόκαλο, σε κομμάτια-μερίδες
2 ξερά κρεμμύδια, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
500 γρ. πλιγούρι ή γλυκός τραχανάς σταρένιος
1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτές
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε καλά το κρέας και το σκουπίζουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα λιωμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει ο πολτός τους. Σβήνουμε με νερό τόσο ώστε να σκεπάσει το κρέας κατά 4-5 εκ. Είναι σημαντικό να ρίξουμε εξαρχής την επαρκή ποσότητα νερού για τη σούπα, ώστε να συγκεντρώσει όλη τη νοστιμιά των υλικών και να μη χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον. Αλατίζουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε, ξαφρίζοντας στην αρχή, για 3 ώρες – το ζυγούρι είναι κρέας νοστιμότατο, αλλά σκληρό και απαιτεί καλό βράσιμο. Όταν μαλακώσει καλά, αραιώνουμε τον πελτέ σε 1/2 νεροπότηρο καυτό νερό και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το πλιγούρι. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει (περίπου 20 λεπτά ή όσο αναγράφεται στη συσκευασία του). Σερβίρουμε τη σούπα καυτή, με μπόλικο πιπέρι και με χωριάτικο ψωμί.
ΞΕΝΙΑ ΨΗΦΗ