Αξιοποιούμε τα λαχανικά του μήνα σε μια ιδιαίτερη σαλάτα για όλες τις περιστάσεις.
Υλικά
- 1 κιλό σταμναγκάθι (ή άλλα χόρτα εποχής), καθαρισμένα, πλυμένα, χοντροκομμένα
- 1 μάτσο σπαράγγια πράσινα (περίπου 10 -12 τεμάχια), καθαρισμένα* και κομμένα στα 4
Για τη σάλτσα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 3 στήμονες σαφράν (τους μουλιάζουμε σε ένα μπολάκι με 2 κουτ. σούπας νερό) - εναλλακτικά, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, ανάμεικτο, καυτερό και γλυκό (με διαφορετικά αποτελέσματα)
- 200 γρ. ξινομυζήθρα ή κατίκι
- 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε τα χόρτα και τα σπαράγγια για περίπου 5 - 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε. Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Ζεστή σάλτσα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο σε μέτρια θερμοκρασία, και, όταν το σκόρδο βγάλει το άρωμά του, προσθέτουμε το τυρί, το σαφράν, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το τυρί, μόλις ζεσταθεί, σε περίπου 15 δευτερόλεπτα, θα γίνει πολύ ρευστό, οπότε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν είναι πηχτή η σος, προσθέτουμε μερικές κουταλιές νερό. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη ζεστή σάλτσα τυριού και τη σερβίρουμε ζεστή με φρυγανισμένο ψωμί, ραντισμένο με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με χοντρό αλάτι.