Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια εύκολη ζεστή σαλάτα με κόκκινο λάχανο, ό,τι πρέπει για χειμωνιάτικα, τραπέζια και όχι μόνο.
Μυρσίνη Λαμπράκη Γιώργος Ψυχάκης
Υλικά
1 μικρό κόκκινο λάχανο περασμένο από το μαντολίνο (ειδικό εργαλείο για το λεπτό κόψιμο λαχανικών)
1 - 2 μήλα καθαρισμένα και περασμένα από το χονδρό μέρος του τρίφτη του κρεμμυδιού
1 κουτ. γλυκού κύμινο
αλάτι, πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι
80 γρ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 φλιτζ. τσαγιού κρασί κόκκινο
3 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάχανο, τα μήλα, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού.
Τα ανακατεύουμε καλά, τα σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε για 2 ώρες εκτός ψυγείου να μαριναριστούν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι ή το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να καραμελώνει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ανακατεύουμε μέχρι να πάρει και αυτό χρώμα και σβήνουμε με το ξίδι.
Ρίχνουμε και το μείγμα με το λάχανο και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου.
Μόλις μαλακώσει το λάχανο σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε τη σαλάτα για 10 λεπτά ακόμα να σιγοβράσει.
Σερβίρουμε τη ζεστή σαλάτα χλιαρή.