Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚαι πεντανόστιμο και λάιτ το σουφλέ που ετοιμάζει σήμερα η Ντίνα Νικολάου.
Υλικά
- τα μπουκετάκια από 1 μεγάλο ή 2 μέτρια κουνουπίδια
- 2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 200 γρ. βραστό ζαμπόν γαλοπούλας, ψιλοκομμένο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
Για την κρέμα
- 750 γρ. γάλα φρέσκο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 200 γρ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά
- 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
- 6 - 8 φέτες κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας, με λίγα λιπαρά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κουνουπίδι και τα καρότα για περίπου 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ.
Καλό είναι να μείνουν και μερικά κομματάκια από τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ζαμπόν και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30x22 εκ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι γάλα από το μετρημένο και διαλύουμε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το χτυπημένο αυγό και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο μείγμα του ταψιού. Τη στρώνουμε με μια σπάτουλα και σκεπάζουμε με τις φέτες τυριού. Ψήνουμε για 30 λεπτά στο φούρνο. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό ή χλιαρό.
Στο ποτήρι: Η ισχυρή γεύση του κουνουπιδιού ζητάει έναν λευκό αρωματικό σύντροφο σ’ ένα Sauvignon blanc ή σε ένα Chardonnay μ’ ένα ελαφρύ άγγιγμα βαρελιού.