Τα μαυρομάτικα δεν χρειάζονται μούλιασμα και γίνονται τρυφερά και μαλακά σε μόλις 30 λεπτά. Ιδανικά για γρήγορα, αλλά πλούσια γεύματα.
Υλικά
- 200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- τα μπουκετάκια από 1/2 μπρόκολο, χοντροκομμένα
- 70 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 3-4 κλωνάρια άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με το καρότο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τα φασόλια, το μπρόκολο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το κριθαράκι και τον πελτέ, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκορπίζουμε τον άνηθο και σερβίρουμε.