Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο μείγμα μπαχαρικών κάνει το κρέας ασυναγώνιστο!
Υλικά
- 800 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, σε μεγάλους κύβους περίπου 4 εκ.
- 200 γρ. ξίδι βαλσαμικό λευκό (θα βρούμε στα σούπερ μάρκετ της εταιρείας Παπαδημητρίου) 100 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα (ξεχωρίζουμε τις στιβάδες κρεμμυδιού)
- 1 κουτ. γλυκού κινεζικό μείγμα 5 μπαχαρικών (5 spices - το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας αναμειγνύοντας αστεροειδή γλυκάνισο, μαραθόσπορο, κανέλα, γαρίφαλο και πιπέρι σιτσουάν, όλα καβουρδισμένα ελαφρώς και κονιορτοποιημένα. Ακριβής αναλογία δεν υπάρχει - μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε ίσες ποσότητες ή να αυξήσουμε όποιο μπαχαρικό μάς αρέσει περισσότερο). εναλλακτικά, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού κύμινο, κοπανισμένο
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Μαρινάδα + μαρινάρισμα: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ξίδι, το μέλι, το λάδι, 2 κουτ. γλυκού αλάτι, 3/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό μείγμα μπαχαρικών. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 12 - 15 λεπτά. Πρέπει να προκύψει ένα παχύρρευστο γλάσο. Αν πήξει περισσότερο, το αραιώνουμε με ελάχιστο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα κομμάτια των κρεμμυδιών με τη μισή μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες. Στο μεταξύ, αν χρησιμοποιήσουμε καλαμάκια από μπαμπού, τα βουτάμε σε νερό για να μην καούν στο ψήσιμο. Αφού περάσει ο χρόνος μαριναρίσματος, στραγγίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και των κρεμμυδιών και τα περνάμε εναλλάξ στα σουβλάκια. Τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα αλατοπιπερώνουμε. Τη μαρινάδα τους την κρατάμε στην άκρη. Κατά το ψήσιμο τα αλείφουμε με τη μαρινάδα που χρησιμοποιήσαμε και κρατήσαμε στην άκρη και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών.
Συμβουλές ψησίματος: Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά στην αρχή να είναι μέτρια προς δυνατή (μέχρι να ροδίσουν έντονα από όλες τις πλευρές - βλ. σελ. 38 για το πώς ελέγχουμε την ένταση της φωτιάς) και μετά χαμηλή (με τακτικά γυρίσματα), ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό τους.
Η δοκιμή μας: Χρειάστηκαν -τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου (18,7 KW)- 3 λεπτά από κάθε πλευρά (έχουν 4 πλευρές) σε δυνατή φωτιά και μετά άλλα 6 - 8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με τακτικά γυρίσματα. Περίπου 20 λεπτά συνολικά.
Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τα σουβλάκια με τη μισή μαρινάδα που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σε μπολάκι και σαλάτα με βραστά αμπελοφάσουλα.