Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΈνα τσάτνεϊ που διατηρείται χωρίς πρόβληµα στο ντουλάπι. Είναι ιδιαίτερα χρήσιµη συνταγή αν έχουµε µεγάλο απόθεµα από πολύ ώριµες ντοµάτες (θα χρειαστούµε περίπου 800 γρ. αποφλοιωµένες φρέσκες ντοµάτες).
Υλικά
- 8 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., χοντρο-κοµµένο
- 800 γρ. φρέσκες αποφλοιωµένες ντοµάτες ή ντοµάτες κονκασέ σε κονσέρβα
- 310 ml λευκό ξίδι
- 350 γρ. µαλακή καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες λευκές (σουλτανίνες)
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
Διαδικασία
Αναµειγνύουµε το σκόρδο, το τζίντζερ και τις µισές ντοµάτες σε έναν πολυκόφτη µέχρι το µείγµα να γίνει οµοιόµορφο.
Βάζουµε τις υπόλοιπες ντοµάτες, το ξίδι, τη ζάχαρη, τις σουλτανίνες και το αλάτι σε µια µεγάλη κατσαρόλα. Αφήνουµε να πάρουν βράση και προσθέτουµε το µείγµα µε το σκόρδο και το τζίντζερ. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 11/2-1 ώρα και 45 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, µέχρι το τσάτνεϊ να πήξει αρκετά ώστε να πέφτει σε στρώσεις από ένα κουτάλι. Προσέχουµε να µη µας αρπάξει το µείγµα στον πάτο της κατσαρόλας.
Προσθέτουµε το πιπέρι καγιέν. Για ένα πιο καυτερό τσάτνεϊ, προσθέτουµε λίγη σκόνη τσίλι. Το αφήνουµε να κρυώσει, το βάζουµε σε αποστειρωµένα βάζα (για να αποστειρώσουµε τα βάζα, τα πλένουµε σε βραστό νερό και τα στεγνώνουµε καλά σε ζεστό φούρνο) και τα αποθηκεύουµε σε δροσερό µέρος ή στο ψυγείο µετά το άνοιγµα.