Αλμυρό και γλυκό, ξινό και πικάντικο, το κοτόπουλο αυτό έχει τραγανή πέτσα και ζουμερό ψαχνό. Η Ασιατική κουζίνα συνδυάζει τη νοστιμιά με την ταχύτητα και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Στον Γαστρονόμο Μαΐου που κυκλοφορεί την Κυριακή 14/05 με την Καθημερινή.
Υλικά
- 4 μπούτια κοτόπουλου
Για την επάλειψη
- 2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος (σε μπαχαράδικα)
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σπόρους (σε μπαχαράδικα)
- 1 κουτ. γλυκού μείγμα
- 5 μπαχαρικών (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού κόκκοι μαύρου πιπεριού
Για τη σάλτσα BBQ
- 200 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 150 ml χυμός ντομάτας
- 200 ml χυμός μήλου
- 100 ml μπράντι
- 60 ml σάλτσα σόγιας
- 60 ml ρυζόξιδο ή μηλόξιδο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 5-6 σταγόνες ταμπάσκο
- αλάτι
- φέτες από 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα
- 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Σε ένα μούλτι αλέθουμε όλα τα υλικά για την επάλειψη του κοτόπουλου. Αλείφουμε καλά το κοτόπουλο με το μείγμα. Φροντίζουμε να το τρίψουμε καλά (να του κάνουμε «μασάζ»). Ψήνουμε τα μπούτια για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει και να αρχίσει να κολλάει. Απομακρύνουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 110° C.
Βουτάμε τα μπούτια στη σάλτσα, λαδώνουμε –προσεκτικά για να μην καούμε– τη σχάρα του φούρνου και κάτω από τη σχάρα βάζουμε ένα μεγάλο ταψί, ώστε να μαζεύονται τα υγρά. Βάζουμε τα μπούτια πάνω στη σχάρα και ψήνουμε για 10 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για ακόμα μία φορά (δηλαδή ξαναβουτάμε στη σάλτσα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά). Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, τσίλι και ρύζι λευκό.