Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το κονφί ντομάτας έχει υπέροχη γεύση. Αξίζει να κουραστούμε λίγο παραπάνω για να ξεφλουδίσουμε και να ξεσποριάσουμε τις ντομάτες. Τις κόβουμε στη μέση σταυρωτά, τις στύβουμε ελαφρώς για να αφαιρέσουμε τους σπόρους και μετά τις τρίβουμε – είναι πανεύκολο. Η γεύση αυτής της σάλτσας ντομάτας θα ανταμείψει τον κόπο μας.
Υλικά
- 1½ κιλό ώριµες ντοµάτες, ξεσποριασµένες και τριµµένες
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεµµύδια ξερά, χοντροτριµµένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι
- 1/4 κουτ. γλυκού κρόκος, σε σκόνη, σαφράν (προαιρετικά)
- 3 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας
- 2 κουτ. σούπας µέλι
- 1½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- αλάτι
Διαδικασία
Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε σε χαµηλή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 5 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σκόρδο, το τζίντζερ, το ξυλάκι κανέλας και το πιπέρι, και τα σοτάρουµε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουµε τον κρόκο, αν χρησιµοποιήσουµε, τον πελτέ και τις ντοµάτες και µισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Χωρίς να σκεπάσουµε την κατσαρόλα, αφήνουµε τη σάλτσα να σιγοβράζει σε µέτρια φωτιά για 45-50 λεπτά ή µέχρι να εξατµιστούν σχεδόν όλα τα υγρά της, και την ανακατεύουµε όταν αρχίσει να δένει για να µην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουµε ανακατεύοντας το µέλι και την τριµµένη κανέλα και µαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 2 λεπτά. Προσθέτουµε αλάτι, αν χρειάζεται.
Σερβίρουµε µε σαλάτες σύµφωνα µε τον παραδοσιακό µαροκινό τρόπο – τις συνοδεύουµε µε ψωµί στην αρχή του γεύµατος. Στο Μαρόκο η σάλτσα αυτή χρησιµοποιείται και ως βάση για ορισµένα ταζίν ή ως γέµιση για ψάρι. Την αποθηκεύουµε σε ένα καθαρό, σφραγισµένο βάζο στο ψυγείο µέχρι και 1 εβδοµάδα.