Κείμενο: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΤα γνωστά glazed short ribs.
Υλικά
2 κιλά μοσχαρίσιες στηθοπλευρές*
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γλάσο-μαρινάδα
2 κουτ. σούπας πετιμέζι
3 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
4 κουτ. σούπας κέτσαπ
χυμός από 2 μικρά και ζουμερά πορτοκάλια
2 κουτ. σούπας πετιμέζι 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτές 3 κουτ. σούπας μουστάρδα 4 κουτ. σούπας κέτσαπ χυμός από 2 μικρά και ζουμερά 1 κουτ. σούπας worcestershire sauce (πικάντικη σάλτσα συσκευασμένη σε βαζάκια, που βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
50 ml ουίσκι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
Μυστικά
* Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει τα κόκαλα ένα ένα χωριστά και το καθένα στη μέση, κάθετα προς τη μακριά πλευρά
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά για το γλάσο-μαρινάδα. Βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια του κρέατος έτσι ώστε να καλυφθούν καλά και τα απλώνουμε στο ταψί με την πλευρά με το κόκαλο προς τα κάτω. (Τη μαρινάδα που μας περισσεύει τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.)
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Ψήσιμο
Ξαναβουτάμε το κρέας στη μαρινάδα και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για 12 λεπτά συνολικά.
Η δοκιμή μας
Ψήσαμε τις στηθοπλευρές σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα. Χρειάστηκαν 3 λεπτά για καθεμία από τις 4 πλευρές μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα καραμέλας.
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με λαδόξιδο και άνηθο ή με κολοκυθάκια στη σχάρα.