Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 50 γρ. βούτυρο
- 800 γρ. κρεµµύδια, ξερά, κοµµένα σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 λίτρα ζωµός βοδινού ή κοτόπουλου
- 250 ml λευκό κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κλωναράκια θυµάρι
- 12 φέτες µπαγιάτικης µπαγκέτας
- 100 γρ. ψιλοτριµµένο τυρί Gruyère (αν δεν βρούµε γαλλική γραβιέρα, αντικαθιστούµε µε ελληνική γλυκιά γραβιέρα)
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Λιώνουµε σε πολύ χαµηλή φωτιά το βούτυρο σε µια κατσαρόλα. Προσθέτουµε τις φέτες κρεµµυδιού και σοτάρουµε, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, για 20-25 λεπτά ή µέχρι το κρεµµύδι να ροδίσει και να αρχίσει να καραµελώνει. Προσθέτουµε το σκόρδο και το αλεύρι και ανακατεύουµε συνεχώς για 2 λεπτά.
Ρίχνουµε εναλλάξ τον ζωµό και το κρασί, συνεχίζοντας το ανακάτεµα, και αφήνουµε τη σάλτσα να πάρει βράση. Προσθέτουµε τη δάφνη και το θυµάρι, και αλατοπιπερώνουµε. Σκεπάζουµε το σκεύος και σιγοβράζουµε για 25 λεπτά. Αφαιρούµε τη δάφνη και το θυµάρι και ελέγχουµε το αλάτι.
Προθερµαίνουµε το γκριλ. Φρυγανίζουµε τις φέτες της µπαγκέτας, τις µοιράζουµε σε έξι ζεστά βαθιά πυρίµαχα µπολ και ρίχνουµε τη σούπα. Πασπαλίζουµε µε το τυρί και βάζουµε τα µπολ στο γκριλ (επάνω αντίσταση) µέχρι να λιώσει το τυρί και να χρυσίσει ελαφρώς. Σερβίρουµε αµέσως.