Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΣτο ποτήρι μας για αυτά τα απίθανα γιουβαρλάκια με εξωτικό άρωμα, ένα αρωματικό και ζωηρό Traminer.
Υλικά
Για τα γιουβαρλάκια
- 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου από μπούτι
- 50 ml σησαμέλαιο (ή ελαιόλαδο)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 πιπερίτσα τσίλι φρέσκια, ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 2 ασπράδια αυγών
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι + λίγο επιπλέον για το αλεύρωμα
- αλάτι
Για τη σούπα
- 750 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
- 1 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη
- 50 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1/2 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. ρυζομακάρονα (3 πλακέ «μερίδες») ή φιδές
- 10-12 φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ή μαϊντανού
Διαδικασία
Γιουβαρλάκια: Βρέχουμε με νερό τα χέρια μας και ζυμώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ για 2-3 λεπτά, με γρήγορες κινήσεις, για να μην κολλήσουν στα χέρια μας. Πλάθουμε γιουβαρλάκια σαν καρύδια και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι. Τα αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο, να σφίξουν.
Σούπα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό κοτόπουλου και το κάρι και ανακατεύουμε για να διαλυθεί το μπαχαρικό. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό, το κρεμμύδι και το πράσο και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Αλευρώνουμε τα γιουβαρλάκια, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τα βάζουμε προσεκτικά στον ζωμό. Μόλις ξαναπάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τα ρυζομακάρονα ή τον φιδέ και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Ρίχνουμε το μυρωδικό και αποσύρουμε από τη φωτιά.