Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΟ σεφ επιλέγει ένα πεντανόστιμο ψάρι, για να δώσει όλη τη νοστιμιά του στο κριθαράκι. Αν δεν βρούμε σκορπίνες, το δοκιμάζουμε με άλλο ψάρι της αρεσκείας μας.
Υλικά
2 σκορπίνες (περίπου 600 γρ. η καθεμία), καθαρισμένες από εντόσθια και λέπια
2 δαφνόφυλλα
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, χωριστά το λευκό από το πράσινο μέρος
1 μικρή μαραθόριζα, ψιλοκομμένη
2 καρότα, ψιλοκομμένα
600 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
1 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
900 ml ζεστός ζωμός λαχανικών (βλ. εδώ) ή νερό
300 γρ. κριθαράκι μέτριο
150 ml ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι για το ψάρι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ξεπλένουμε τα ψάρια, τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και πιπέρι και βάζουμε στην κοιλιά τους τα δαφνόφυλλα. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 80 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό, ίσα ίσα να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη μαραθόριζα και τα καρότα και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον γλυκάνισο και αλατοπίπερο και βράζουμε για 7-8 λεπτά. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C με τη γάστρα ή ένα βαθύ ταψί μέσα, για να ζεσταθεί. Ραντίζουμε τα ψάρια με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε στις δύο άκρες της γάστρας. Ρίχνουμε τη σάλτσα από την κατσαρόλα, σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά. Γυρίζουμε τα ψάρια από την άλλη πλευρά, προσθέτουμε στη μέση το κριθαράκι, τον ζεστό ζωμό, ανακατεύουμε ελαφρώς, σκεπάζουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε προσεκτικά το κριθαράκι και ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε το κριθαράκι με το ψάρι προσεκτικά ξεψαχνισμένο.