Ένα γιουβέτσι «ορφανό», μια και δεν έχει κρέας, όμως με περισσή γεύση και άρωμα.
Υλικά
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
300 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένες
4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες 500 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών ή κότας ζεστός ή νερό
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γρ. φέτα, χοντροτριμμένη
φύλλα βασιλικού, για το σερβίρισμα
Για το πέστο ρίγανης
240 γρ. φέτα, κατά προτίμηση πικάντικη, θρυμματισμένη
1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (αν θέλουμε)
100 ml ελαιόλαδο
50 γρ. αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα για 3-4 λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
40 γρ. φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. σούπας ξερή
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για το πέστο, εκτός από τη φέτα, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε απαλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για1/2 λεπτό. Προσθέτουμε την ντομάτα και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το κριθαράκι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε σε βαθύ ταψί, προσθέτουμε τον καυτό ζωμό και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι και να πιει τα περισσότερα υγρά.
Ξεφουρνίζουμε, προσθέτουμε το πέστο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού και επιπλέον φέτα.