Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο κριθαράκι που επιλέγει ο σεφ είναι δυνατό σε γεύση, έχει την ένταση του βουβαλίσιου γάλακτος, χωρίς όμως να είναι βαρύ και με έντονη μυρωδιά. Δοκιμάστε το!
Υλικά
500 γρ. κριθαράκι με βουβαλίσιο γάλα (βρίσκουμε σε πολλά παντοπωλεία και deli, ενδεικτικά από τη σερραϊκή εταιρεία «Ζυμαρικά Άνω Ποροΐων» στα Yoleni’s, Λεβόν Τσερτσιάν, Παραδοσιακό Μπακάλικο) ή άλλο κριθαράκι ζυμωμένο με γάλα
3 μελιτζάνες τσακώνικες, σε φέτες 2 εκ.
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (κρατάμε τα κοτσάνια και τα δένουμε)
4 πιπεριές Φλωρίνης, σε πολύ λεπτές φέτες
100 ml ξίδι βαλσαμικό
4 κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
800 γρ. ντομάτες, πολύ ψιλοκομμένες
2 δαφνόφυλλα
1½ λίτρο ζωμός λαχανικών, ζεστός (βλ. εδώ) ή νερό
150 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
2 μπάλες μοτσαρέλα βουβαλίσια (περίπου 250 γρ. συνολικά)
4 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Χαράζουμε τη σάρκα στις φέτες μελιτζάνας και αλατίζουμε.
Αφήνουμε για 20 λεπτά σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους, ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 5 εκ.
λάδι από τον πυθμένα του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 60 ml από το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τα κοτσάνια μαϊντανού και τις πιπεριές, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 7-8 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια και σβήνουμε με το ξίδι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, 1 ποτήρι από τον ζεστό ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βάζουμε μέσα μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί για να ζεσταθεί.
Μόλις κάψει ο φούρνος, βάζουμε προσεκτικά τις μελιτζάνες στη γάστρα, προσθέτουμε τη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά (χωρίς να σκεπάσουμε το σκεύος).
Γυρίζουμε τις μελιτζάνες, προσθέτουμε το κριθαράκι, τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών ζεστό και ανακατεύουμε απαλά.
Ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά, πάντα με ανοιχτή γάστρα.
Ξεφουρνίζουμε, ρίχνουμε τα φύλλα μαϊντανού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε και βάζουμε σε κάθε πιάτο ένα κομμάτι μοτσαρέλα και λίγα φύλλα βασιλικού.