Η Νένα έχει κέφια και έφτιαξε ένα γιουβέτσι εν τάχει, στην κατσαρόλα, με φιλέτο κοτόπουλου. Μούρλια το ’κανε...
Υλικά
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
- 2 δαφνόφυλλα
- 5 κόκκοι μπαχάρι, τριμμένοι στο μύλο μπαχαρικών
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 700 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένα σε 2 κομμάτια το καθένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ούζο ή λευκό ξηρό κρασί
- 3 μέτριες ντομάτες, τριμμένες
- 1 πακέτο κριθαράκι ψιλό
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο ή ξερό δεντρολίβανο ή μαντζουράνα ή ρίγανη
- 600 ml ζεστός ζωμός κοτόπουλου ή νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το βάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι, λίγο αλάτι, τη δάφνη, το μπαχάρι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις αρχίσει να κολλάει το κρεμμύδι, δηλαδή μετά από περίπου 1 λεπτό, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές, για 3 - 4 λεπτά συνολικά. Σβήνουμε με το ούζο ή το κρασί και, όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση και προσθέτουμε το κριθαράκι, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το δεντρολίβανο (ή τη μαντζουράνα ή τη ρίγανη). Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα 2/3 του ζωμού ή του νερού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη χαμηλότερη βαθμίδα της εστίας μας και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε και προσθέτοντας υγρό, αν και όταν χρειάζεται, μέχρι να γίνει το κριθαράκι. Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και σερβίρουμε αμέσως. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συνοδεύουμε με: Zυμαρικό, ντοματούλα και κοτόπουλο αναζητούν ένα φρουτώδες Αγιωργίτικο.