Προσθέτουμε το επιπλέον ελαιόλαδο και αποσύρουμε. Συνοδεύουμε με γαύρο μαρινάτο.
Υλικά
- 300 γρ. κολοκυθανθοί, πλυμένοι
- 600 γρ. αρμύρα ή βλίτα (καθαρό βάρος), καθαρισμένα και πλυμένα
- 500 γρ. μαραθόριζες, σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/2 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 800 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 170 ml ελαιόλαδο + 4-5 κουτ. σούπας επιπλέον, για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε προσεκτικά τους ανθούς, αφαιρώντας ένα μικρό κόκκινο κομμάτι σαν αστέρι που βρίσκεται εσωτερικά του ανθού, στη βάση. Αφαιρούμε επίσης με προσοχή τα αγκαθωτά φύλλα στο εξωτερικό της βάσης. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις μαραθόριζες για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα χόρτα και βράζουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το σκόρδο και το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μυρωδικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τη μαραθόριζα με τα χόρτα, τους ανθούς, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά, με σκεπασμένο σκεύος, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε το επιπλέον ελαιόλαδο και αποσύρουμε. Συνοδεύουμε με γαύρο μαρινάτο.
Στο ποτήρι μας ένας δροσερό Ροδίτη.