Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣχεδόν κάθε περιοχή στην Ιταλία έχει τη δική της μινεστρόνε. Αυτή η παραλλαγή περιέχει μία κουταλιά πέστο, που το προσθέτουμε στο τέλος, ενώ άλλες έχουν ρύζι αντί για ζυμαρικά. Για τη Μinestrone alla Μilanese (μιλανέζικη μινεστρόνε), χρησιμοποιούμε 200 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο (arborio) αντί για ζυμαρικά.
Υλικά
- 225 γρ. ξερά φασόλια χάντρες
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
- 15 γρ. ψιλοκοµµένος µαϊντανός
- 2 φύλλα φρέσκου φασκόµηλου (ή 1 ξερό)
- 100 γρ. µπέικον, ψιλοκοµµένο
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκοµµένα
- 2 καρότα, κοµµένα σε λεπτές φέτες
- 3 πατάτες, ολόκληρες, καθαρισµένες
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντοµάτας
- 400 γρ. ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και ψιλοκοµµένες
- 8 φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 3 λίτρα σπιτικός ζωµός κότας
- 2 κολοκυθάκια, κοµµένα σε φέτες
- 220 γρ. αρακάς φρέσκος, καθαρισµένος ή κατεψυγµένος
- 120 γρ. φρέσκα πράσινα φασολάκια, καθαρισµένα, σε κοµµάτια 4 εκ. ή κατεψυγµένα
- 1/4 λάχανο, λεπτοκοµµένο
- 150 γρ. κοφτό µακαρονάκι ή άλλο µικρόσχηµο ζυµαρικό
- 190 γρ. πέστο
- 150 γρ. τριµµένη παρµεζάνα
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουµε τα ξερά φασόλια σε ένα µεγάλο µπολ, τα σκεπάζουµε µε κρύο νερό και τα αφήνουµε να µουλιάσουν αποβραδίς. Τα στραγγίζουµε και τα ξεπλένουµε µε κρύο νερό.
Σε µια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο, τον µαϊντανό, το φασκόµηλο και το µπέικον, ανακατεύοντας µία ή δύο φορές, για περίπου 5 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν.
Ρίχνουµε το σέλερι, το καρότο και τις πατάτες και σοτάρουµε για 5-7 λεπτά. Προσθέτουµε ανακατεύοντας τον πελτέ, τις ντοµάτες, τον βασιλικό, τα ξερά φασόλια και αλατοπίπερο. Ρίχνουµε τον ζωµό και αφήνουµε για 5 λεπτά, µέχρι να πάρουν µια βράση. Σκεπάζουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 2 ώρες, ανακατεύοντας µία ή δύο φορές.
Αν οι πατάτες δεν έχουν διαλυθεί, τις λιώνουµε µε ένα πιρούνι στα τοιχώµατα της κατσαρόλας. Προσθέτουµε τα κολοκυθάκια, τον αρακά, τα φασολάκια, το λάχανο και τα ζυµαρικά. Σιγοβράζουµε για περίπου άλλα 10 λεπτά ή µέχρι τα ζυµαρικά να γίνουν «αλ ντέντε».
Σερβίρουµε µε 1 κουταλιά πέστο και την παρµεζάνα.