Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤα γεμιστά λαχανικά έχουν αραβική προέλευση, παρόλο που έχουν πλέον γίνει συνώνυμα της μεσογειακής μαγειρικής. Στην Ιταλία βρίσκουμε λαχανικά γεμιστά με κάθε είδους συστατικά, από ρύζι και ψίχα ψωμιού μέχρι τυρί ή κρέας.
Υλικά
Για τις πιπεριές
- 3 κόκκινες ή κίτρινες πιπεριές, καθαρισµένες και κοµµένες στη µέση
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 µικρό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 180 γρ. φρέσκια ψίχα ψωµιού
- 1 αυγό
- 40 γρ. τριµµένη παρµεζάνα
- 2 ντοµάτες, τριµµένες
- 150 γρ. τριµµένη µοτσαρέλα
- 2 κουτ. σούπας φρέσκος βασιλικός αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για τα κρεμμύδια
- 8 µέτρια κρεµµύδια, καθαρισµένα αλλά ολόκληρα
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισµένη
- 3 ντοµάτες, τριµµένες
- 250 γρ. µοσχαρίσιος κιµάς
- 2 κουτ. σούπας µαϊντανός
- 1 αυγό
- 35 γρ. τριµµένη παρµεζάνα
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τις πιπεριές
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170° C (σκάλα 3 στο γκάζι), λαδώνουµε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί και απλώνουµε τις πιπεριές.
Ζεσταίνουµε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας για 3-5 λεπτά. Αποσύρουµε από τη φωτιά. Προσθέτουµε το βούτυρο και την ψίχα ψωµιού, ανακατεύοντας µέχρι να αναµειχθούν.
Αδειάζουµε τη γέµιση σε ένα µπολ και προσθέτουµε το αυγό, την παρµεζάνα, την ντοµάτα, τη µοτσαρέλα, τον βασιλικό ψιλοκοµµένο και 3 κουταλιές της σούπας νερό. Αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε καλά. Γεµίζουµε τις πιπεριές µε το µείγµα, τις περιχύνουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνουµε για 40-45 λεπτά ή µέχρι να χρυσίσουν έντονα στην επιφάνεια.
Για τα κρεμμύδια
Βάζουµε τα κρεµµύδια σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σκεπάζουµε µε νερό και σιγοβράζουµε για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουµε και τα αφήνουµε να κρυώσουν. Κόβουµε ένα καπάκι από το κάθε κρεµµύδι και µε ένα κουτάλι αφαιρούµε λίγο από το εσωτερικό τους.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι). Ζεσταίνουµε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, σε µέτρια φωτιά, και σοτάρουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο και τον κιµά για 3-5 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουµε την ντοµάτα και αλατοπίπερο και µαγειρεύουµε για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να «δέσει». Βάζουµε τη γέµιση στην άκρη και την αφήνουµε να κρυώσει. Προσθέτουµε τον µαϊντανό, το αυγό και την παρµεζάνα και ανακατεύουµε καλά. Γεµίζουµε τα κρεµµύδια µε το µείγµα και τα ψήνουµε για 20 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.