Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτό το υπέροχο πιάτο από την Προβηγκία αξιοποιεί την πλούσια παραγωγή της περιοχής σε οπωροκηπευτικά. Η γέμιση μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε μυρωδικά, κρεατικά ή τυριά, ανάλογα με το τι έχουμε στη διάθεσή μας. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα μαζί με ψωμί, για ένα απλό καλοκαιρινό γεύμα.
Υλικά
- 2 µικρές µελιτζάνες, κοµµένες στη µέση κατά µήκος
- 2 µικρά κολοκυθάκια, κοµµένα στη µέση κατά µήκος
- 4 ντοµάτες
- 2 κόκκινες πιπεριές, κοµµένες στη µέση κατά µήκος και ξεσποριασµένες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεµµύδια, σε ψιλά καρέ
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 250 γρ. χοιρινός κιµάς
- 250 γρ. µοσχαρίσιος κιµάς
- 50 γρ. πελτές ντοµάτας
- 80 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένος µαϊντανός
- 50 γρ. τριµµένη παρµεζάνα
- 80 γρ. φρέσκια ψίχα ψωµιού
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι). Αλείφουµε ένα µεγάλο ταψί µε λάδι. Με ένα κουτάλι βγάζουµε την ψίχα από τις µελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Ψιλοκόβουµε την ψίχα. Κόβουµε ένα «καπάκι» από το επάνω µέρος κάθε ντοµάτας (αυτό µε το κοτσάνι) και τα κρατάµε κατά µέρος. Με ένα µικρό κουτάλι αφαιρούµε τη σάρκα τους, µαζεύοντας τον χυµό σε ένα µπολ. Ψιλοκόβουµε τη σάρκα της ντοµάτας. Βάζουµε τις µελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις ντοµάτες και τις πιπεριές στο ταψί και τα αλείφουµε µε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουµε 125 ml νερό.
Ζεσταίνουµε το µισό λάδι σε ένα µεγάλο τηγάνι. Σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Προσθέτουµε τους κιµάδες και ανακατεύουµε για 4-5 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουµε την ψιλοκοµµένη ψίχα από τις µελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, και σοτάρουµε για άλλα 3-4 λεπτά. Προσθέτουµε τη σάρκα και τον χυµό από τις ντοµάτες, τον πελτέ, αλατοπίπερο και το κρασί. Μαγειρεύουµε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, µέχρι να δέσει ελαφρώς η γέµιση και αποσύρουµε από τη φωτιά.
Προσθέτουµε τον µαϊντανό, την παρµεζάνα και την ψίχα ψωµιού και ανακατεύουµε. Αλατοπιπερώνουµε καλά. Γεµίζουµε µε το µείγµα τα λαχανικά, µε ένα κουτάλι. Σκεπάζουµε τις ντοµάτες µε τα καπάκια και περιχύνουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 120 ml νερό. Ψήνουµε για 45 λεπτά ή µέχρι να γίνουν τρυφερά και να ροδίσουν στην επιφάνεια.