Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΜια παραλλαγή των δικών μας γεμιστών λαχανικών, με λίγο ρύζι και περισσότερο κιμά, κατά προτίμηση αρνίσιο. Από τα καρυκεύματα δεν λείπουν το κύμινο, το τζίντζερ και η πάπρικα.
Υλικά
- 4 κολοκυθάκια
- 2 πιπεριές
- 4 ντοµάτες + 2 ντοµάτες, ξεφλουδισµένες*, σε λεπτές φέτες
Για τη γέμιση με αρνί
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού µαύρο πιπέρι
- 500 γρ. αρνίσιος ή µοσχαρίσιος κιµάς
- 2 κουτ. σούπας χοντροκοµµένα φύλλα µαϊντανού
- 1 κουτ. σούπας χοντροκοµµένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό)
- 2 κουτ. γλυκού φύλλα µέντας ή δυόσµου, χοντροκοµµένα
- 60 γρ. κοντόκοκκο ρύζι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεµµύδι ξερό, χοντροτριµµένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1 µεγάλη ντοµάτα, ξεφλουδισµένη* και ξεσποριασµένη, χοντροκοµµένη
- 2 κουτ. σούπας πελτές ντοµάτας
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή
- 1 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Κόβουµε στη µέση τα κολοκυθάκια κατά µήκος. Με ένα κουταλάκι αφαιρούµε τη σάρκα τους, αφήνοντας κελύφη πάχους περίπου 1 εκ. Κόβουµε τις πιπεριές στη µέση κατά µήκος και αφαιρούµε τους σπόρους και τις µεµβράνες. Κόβουµε από τις 4 ντοµάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά µε το κοτσάνι και µε ένα µικρό κουτάλι αφαιρούµε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους περίπου 1 εκ. Τρίβουµε τη σάρκα από τις ντοµάτες και την περνάµε από σουρωτήρι.
Για τη γέµιση: Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 4 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε ανακατεύοντας το σκόρδο, το τζίντζερ, την κανέλα, το πιπέρι και στη συνέχεια τον κιµά, ανακατεύοντας καλά για να διαλύσουµε τυχόν σβολάκια. Προσθέτουµε 250 ml νερό, τον µαϊντανό, τον κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε), τη µέντα και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Τα αφήνουµε να πάρουν βράση, σκεπάζουµε και τα σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 20 λεπτά. Προσθέτουµε το ρύζι και ανακατεύουµε, σκεπάζουµε και αφήνουµε να σιγοβράζει για 10 λεπτά ή έως ότου απορροφηθεί το µεγαλύτερο µέρος των υγρών και γίνει το ρύζι.
Για τη σάλτσα: Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τον πελτέ ντοµάτας µε 125 ml νερό. Προσθέτουµε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C.
Με ένα κουτάλι γεµίζουµε όλα τα λαχανικά. ∆εν τα παραγεµίζουµε: γεµίζουµε τα µισά κολοκυθάκια και βάζουµε από ένα άδειο µισό πάνω στο καθένα, σφραγίζοντας µε ξύλινες οδοντογλυφίδες. Γεµίζουµε τις πιπεριές και βάζουµε τις φέτες ντοµάτας από πάνω. Γεµίζουµε τις ντοµάτες και τις κλείνουµε µε τα καπάκια τους. Βάζουµε τα γεµιστά σε ένα πυρέξ. Τα περιχύνουµε µε τη σάλτσα, τα σκεπάζουµε µε αλουµινόχαρτο και τα ψήνουµε για 50 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο, παίρνουµε µε ένα κουτάλι υγρά από το ταψί και τα περιχύνουµε, και τα ψήνουµε για 10 λεπτά ακόµα ή µέχρι να µαλακώσουν. Αφαιρούµε τις οδοντογλυφίδες από τα κολοκυθάκια και σερβίρουµε.
*Πώς ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες: Χαράζουμε έναν σταυρό στη βάση της καθεμιάς χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τις βυθίζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για να κρυώσουν. Τις βγάζουμε από το νερό και αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα τους ξεκινώντας από τον σταυρό