Βρήκαμε φρεσκότατο γαύρο στην αγορά και ρωτήσαμε τη Νίκη Χρυσανθίδου πώς να τον φτιάξουμε.
Υλικά
- 1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος από κεφάλια και εντόσθια
- 1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
- 2 μέτριες ντομάτες, σε λεπτές ροδέλες
- 1 πιπεριά κέρατο, σε ψιλά καρέ
- 1 μικρό λεμόνι (κατά προτίμηση ακέρωτο, βιολογικό), κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- χυμός από 1 λεμόνι
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετούμε το γαύρο σε σειρά βάζοντας τον έναν δίπλα στον άλλο μέχρι να καλύψουμε το σκεύος μας. Από πάνω βάζουμε εναλλάξ τις ροδέλες κρεμμυδιού, τις ροδέλες ντομάτας και τις ροδέλες λεμονιού. Επειτα προσθέτουμε την πιπεριά και τα φύλλα δάφνης σπασμένα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από το γαύρο και προσθέτουμε 1/2 ποτηράκι του κρασιού νερό. Ψήνουμε το φαγητό για 20 λεπτά και το συνοδεύουμε με λευκό ρύζι.
Στο ποτήρι: Εδώ ο γαύρος μας δεν ξεροψήνεται, αλλά βράζει και γίνεται ορεκτικό φαγάκι. Φυσικά ένα λευκό κρασί, ένα Ασύρτικο, ας πούμε, είναι μια καλή επιλογή. Εγώ όμως θα σας πρότεινα ένα ροζέ να συνοδεύσει το πιάτο σας. Ένα ροζέ από Ξινόμαυρο που θα δέσει το ψάρι με το αμυλούχο ρυζάκι.