Συνταγή: Ανδρέας Λαγός
Οικονομική, εύκολη, καλοκαιρινή ψαροφαγία.
Υλικά
- 1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος από κεφάλια (τραβώντας τα κεφάλια με φορά προς την ουρά βγαίνουν και τα εντόσθια εύκολα)
- 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε ψιλά καρέ
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα σε σπόρους
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 10-12 φύλλα βασιλικού (ή 1/3 ματσάκι μαϊντανού), ψιλοκομμένα
- ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
- 1 φύλλο δάφνης (ή λεμονιάς αν είμαστε σε μέρος με καθαρή ατμόσφαιρα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C. Ξεπλένουμε τον γαύρο και τον αφήνουμε να στραγγίξει.
Λαδώνουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε τους γαύρους σε μονή στρώση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, την ντομάτα, το μυρωδικό, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το ξύσμα, το φύλλο δάφνης (ή το λεμονόφυλλο) και αλατοπίπερο. Απλώνουμε το μείγμα αυτό πάνω στο γαύρο και φουρνίζουμε το φαγητό για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε στα πιάτα και αν θέλουμε περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Συνοδεύουμε με: Ρύζι πιλάφι, πατάτες βραστές ή απλώς λίγο ψωμί.