Λαχταριστός μεζές με ασυνήθιστο συνδυασμό υλικών.
Υλικά
300 γρ. φιλέτα γαύρου (αν τον φιλετάρουμε μόνοι μας, προμηθευόμαστε 500 γρ. ακαθάριστο γαύρο)
περίπου 500 γρ. θαλασσινό αλάτι χοντρό
O χυμός και το ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια δυόσμου, ψιλοκομμένα
11⁄2 κούπα ρώγες σταφυλιού της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1/2 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη, ή λίγες νιφάδες καυτερού μπούκοβου
Μυστικά
Αν δεν θέλουμε να μαρινάρουμε μόνοι μας τον γαύρο, παίρνουμε έτοιμα φιλέτα μαρινάτου γαύρου και ακολουθούμε την υπόλοιπη συνταγή κανονικά.
Διαδικασία
Σε ένα μικρό ταψάκι απλώνουμε μία λεπτή στρώση αλατιού και από πάνω τακτοποιούμε ομοιόμορφα τα φιλετάκια γαύρου.
Καλύπτουμε με άλλη μία λεπτή στρώση αλατιού και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ξεπλένουμε γρήγορα σε τρεχούμενο νερό τα φιλέτα γαύρου και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Παράλληλα σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, σε 1 κουτ. σούπας από το λάδι, τη 1 κούπα από τα σταφύλια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1/2-1 λεπτό, ανακατεύοντας. Αφήνουμε στην άκρη.
Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε τα υπόλοιπα σταφύλια.
Αδειάζουμε τη «σάλτσα» σε μπολ και την ανακατεύουμε με την πιπερίτσα τσίλι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σε σχετικά βαθιά πιατέλα τακτοποιούμε τον γαύρο και από πάνω ρίχνουμε τα σοταρισμένα σταφύλια. Περιχύνουμε με την ιδιότυπη «σάλτσα» και σερβίρουμε μαζί με παξιμαδάκια χαρουπιού.
Αν θέλουμε να τον ετοιμάσουμε από την προηγουμένη, τον καλύπτουμε με μεμβράνη και τον διατηρούμε στο ψυγείο.