Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κάρι και περιέχει και λίγη κρέμα καρύδας, το αποτέλεσμα δεν είναι σαλτσάτο και οι γαρίδες μοιάζουν σαν ψητές.
Υλικά
600 γρ. μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες (αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κρατάμε χωριστά, τις ουρίτσες τις αφήνουμε πάνω στο σώμα)
λίγο τσίλι, σε σκόνη (η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο καυτερό το θέλουμε)
χυμός από 2 λεμόνια και ξύσμα από 1/2
40 γρ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
4 κουτ. σούπας κίτρινο κάρι σε σκόνη
30 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 πράσινα τσίλι, κομμένα στη μέση κατά μήκος και ξεσποριασμένα, ψιλοκομμένα
60 γρ. γάλα καρύδας (σε κονσέρβα), παγωμένο
1/2 μικρό ματσάκι κόλιανδρος, ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
Αν προτιμάμε, μπορούμε να μην βάλουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και να τα κρατήσουμε για να φτιάξουμε σάλτσα για ζυμαρικά ή κάποιο ριζότο ή σούπα.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τις γαρίδες με κάρι και τζίντζερ, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ ή τάπερ τη σκόνη τσίλι, το μισό κάρι, το μισό τζίντζερ και τον χυμό από το 1 λεμόνι.
Προσθέτουμε το ξύσμα, το γάλα καρύδας, λίγο αλάτι και 1 κουτ. γλυκού πιπέρι και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και κάνουμε μασάζ με τα χέρια μας, να ανακατευτούν με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο το πολύ για 30 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το πράσινο τσίλι και ανακατεύουμε, προσθέτοντας το υπόλοιπο κάρι, το υπόλοιπο τζίντζερ και λίγο πιπέρι.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τα κεφάλια με τη μαρινάδα τους, σείουμε απαλά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε και τα σώματα από τις γαρίδες και αφήνουμε να μαγειρευτούν για μόλις 30 δευτερόλεπτα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο και σερβίρουμε.