Τι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με γίγαντες, σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτα, ελαιόλαδο και μαϊντανό; Φάβα, απαντά ο Χριστόφορος Πέσκιας.
Υλικά
- 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 2 κοτσάνια σέλερι, σε φετάκια
- 2 μέτρια καρότα, βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1/2 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς σε μπόλικο νερό. Την επομένη, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση σε άφθονο νερό για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε ξανά και τα ξεπλένουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τους γίγαντες, τη δάφνη και τόσο νερό όσο να σκεπάζει τα υλικά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, τόσο ώστε να σιγοβράζουν τα υλικά μας, και ξαφρίζουμε με μια κουτάλα κάθε τόσο για περίπου 20 - 30 λεπτά. Σταματάμε το ξάφρισμα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε τα υλικά μας για άλλη 1 ώρα τουλάχιστον ή μέχρι να έχει μείνει ελάχιστο νερό και οι γίγαντες να έχουν σχεδόν λιώσει.
Αν τα φασόλια μας δεν είναι ιδιαίτερα βραστερά, μπορεί να σωθεί το νερό πριν μαλακώσουν. Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Πριν εξατμιστεί όλο το νερό, τραβάμε με μια κουτάλα όσο έχει απομείνει στην κατσαρόλα μέχρι να γεμίσουμε 1 φλιτζάνι, για τη σάλτσα που θα φτιάξουμε. Αφήνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό. Επειτα, αφαιρούμε τη δάφνη και αφήνουμε τα υπόλοιπα υλικά να κρυώσουν ελαφρώς. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις) για να πάρουμε έναν λείο πουρέ. Ρίχνουμε στον πουρέ το υπόλοιπο λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Σάλτσα ντομάτας: Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το σκόρδο και το μπούκοβο (αν βάλουμε) για 1 λεπτό σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και την πάπρικα και δυναμώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι νερό που κρατήσαμε από τους γίγαντες. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει αρκετά η σάλτσα μας. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω ή γύρω από τη φάβα, πασπαλίζοντας από πάνω το μαϊντανό.