Απολαυστικό και χορταστικό πιάτο με τα οφέλη των οσπρίων και του κοτόπουλου.
Υλικά
- 300 γρ. γίγαντες (μουλιασμένοι αποβραδίς)
- 800 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε κύβους περίπου 2 - 3 εκ.
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες (με τα ζουμιά τους)
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 30 ml ξίδι βαλσαμικό 80 ml ελαιόλαδο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Στραγγίζουμε τους γίγαντες, τους βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τους υπερκαλύπτει κατά 10 εκ. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε τους γίγαντες για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το ξίδι και 300 ml νερό, πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο, το μπούκοβο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κοχλάζει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τους γίγαντες, ανακατεύουμε απαλά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, να αναμειχθούν οι γεύσεις και να μελώσει η σάλτσα.
Αποσύρουμε και αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα.
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και ψωμί.
Μπορούμε να το συνδυάσουμε με ένα απλό πιλάφι, οπότε το φαγητό θα «φτουρήσει» για περισσότερα άτομα.
Στο ποτήρι μας Ενα νεαρό Syrah ή σε λίγο καιρό ένα Beaujolais nouveau.