Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜία βελουτέ σούπα με πλούσια γεύση ψαριού, θρεπτική και υγιεινή!
Υλικά
1 1⁄2 κιλό διάφορα βραστόψαρα (σκορπίδια, χάνοι, μπακαλιαράκια κ.ά.), καθαρισμένα
3 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε τέταρτα
3 πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
2 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, στραγγισμένα από το χυμό τους, κομμένα στη μέση
τα κοτσανάκια από 1 ματσάκι σέλινο (φυλάσσουμε τα φύλλα στο ψυγείο, τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για 4 - 5 μέρες, για άλλη συνταγή)
1/2 πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, χοντροκομμένη (το καλοκαίρι βάζουμε 1/2 φρέσκια, καθαρισμένη)
4 λίτρα νερό
300 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός λεμονιού (όσος θέλουμε)
Διαδικασία
Σούπα
Για τη βελούδινη ψαρόσουπα, σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα ντοματάκια, την πιπεριά Φλωρίνης, τα κοτσανάκια σέλινου και το νερό.
Βάζουμε όλα τα βραστόψαρα σε ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι, το δένουμε από τις γωνίες του σαν πουγκί, το ακουμπάμε πάνω στα λαχανικά και πιέζουμε για να απλωθούν τα ψάρια και να καλυφθούν με το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να βράσουν τα ψάρια. Βγάζουμε το τουλπάνι σε βαθύ πιάτο.
Στο μεταξύ, αφήνουμε να βράσουν τα λαχανικά για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις τα ψαράκια κρυώσουν, ξεψαχνίζουμε όσα μπορούμε και βάζουμε τα ψαχνά σε ένα μπολ.
Οταν τα λαχανικά μαλακώσουν και το υγρό μείνει περίπου το μισό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε όλα τα λαχανικά στο μπλέντερ ή στον πολυκόφτη.
Προσθέτουμε τα ψαχνά των ψαριών και αρχίζουμε να πολτοποιούμε για περίπου 2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα (αν διαθέτει το μπλέντερ μας), ρίχνοντας όσο ζωμό από την κατσαρόλα χρειάζεται για να αποκτήσει η σούπα σχετικά ρευστή σύσταση - ούτε πηχτή ούτε πολύ υδαρή.
Το χρώμα της βελούδινης ψαρόσουπας θα είναι πορτοκαλί, γιατί περιέχει αρκετά καρότα.
Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, χωρίζουμε τα ψαχνά, τα λαχανικά και το ζωμό σε δύο ίσα μέρη και πολτοποιούμε κάθε μέρος ξεχωριστά, για να πετύχουμε μια όσο το δυνατόν πιο λεία υφή.
Δεν χρειάζεται να την περάσουμε από σήτα.
Αδειάζουμε την βελούδινη ψαρόσουπα σε μια μεγάλη σουπιέρα και προσθέτουμε 300 ml ελαιόλαδο, σε αργή ροή, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα ή με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ώστε η υφή να γίνει σχεδόν βελούδινη (ο τρόπος ετοιμασίας μοιάζει με αυτόν της μαγιονέζας, για να πετύχουμε όσο πιο λεία υφή γίνεται, χωρίς να χρειαστεί να σουρώσουμε τη σούπα και να χάσουμε μέρος του όγκου και της νοστιμιάς της).
Ρίχνουμε όσο χυμό λεμονιού θέλουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Μοιράζουμε τη ψαρόσουυπα σε μπολ και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί με λάδι και ρίγανη.