Τα συκωτάκια λειτουργούν σαν κρουτόν, προσθέτουν στη σούπα μας υφή και απογειώνουν γευστικά τη γλυκοπατάτα.
Υλικά
1.200 γρ. γλυκοπατάτες, σε μικρούς κύβους
250 γρ. καρότο, ψιλοκομμένο
150 γρ. ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδου
300 ml Vinsanto Σαντορίνης (παραδοσιακό γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια, προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος ΟΠΑΠ) ή άλλο γλυκό κρασί της αρεσκείας μας
2 λίτρα σπιτικός ζωμός κότας
1 δαφνόφυλλο
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
250 ml ξινόκρεμα
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα συκωτάκια
100 γρ. συκωτάκια κότας, σε κύβους περίπου 2-3 εκ.
περίπου 300 ml φρέσκο γάλα
300 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2 αυγά
100 γρ. αλεύρι
λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για τη βελούδινη σούπα γλυκοπατάτας ξεκινάμε και βάζουμε τα συκωτάκια σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με το γάλα.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ (8 ώρες).
Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι, σε ένα άλλο, βαθύ, χτυπάμε τα αυγά με αλατοπίπερο και σε τρίτο πιάτο βάζουμε τη φρυγανιά.
Πανάρουμε ένα-ένα τα κυβάκια από τα συκωτάκια, περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.
Τα απλώνουμε σε ρηχό σκεύος και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, ώστε να «κολλήσει» το πανάρισμα.
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες, το καρότο και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τη δάφνη και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε τον ζωμό, 500 ml νερό, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε το κρ σί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4-5 λεπτά.
Αδειάζουμε τη σούπα στον πολυκόφτη (καλύτερα σε δόσεις) και τη χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί καλά και να σχηματιστεί μια λεία σούπα.
Την αδειάζουμε πάλι σε κατσαρόλα και τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνουμε την ξινόκρεμα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
Τηγανίζουμε τα συκωτάκια για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τη σούπα, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα συκωτάκια και σερβίρουμε.